Zcela rostlinný kongres

Společnost Zátiší Catering je průkopníkem udržitelnosti v gastronomii, ať už jde o sezonní lokální suroviny, správnou kalibraci porcí, ekologické krabičky pro odnos jídla domů, eliminaci plastů, či zvyšování poměru vegetariánských pokrmů. Čistě veganský kongres však byl novou výzvou!

Ve dnech 12.–14. září pořádala v Kongre­sovém centru Praha americká společnost The Human League čtvrtý ročník mezinárodního kongresu OWA Global Summit. Před 18 lety začala upozorňovat na neetický chov kachen kvůli foie gras a z protestu před jednou filadelfskou restaurací se postupně zrodila nezisková organizace The Human League, která prosazuje práva zvířat v potravinářském průmyslu. Působí na restaurace, obchodní řetězce, výrobce potravin, chovatele zvířat i na vlády. V roce 2016 založila mezi­národní organizaci The Open Wing Allian­ce (OWA), která sdružuje více než 80 skupin, sdružení a neziskových organizací z celého světa. Jejich společným cílem je zlepšit podmínky chovu kuřat a slepic, aby mohly volně roztáhnout svá křídla a prožít spokojený život. Na mezinárodní kongres OWA přijelo do Prahy 150 hostů, pro které společnost Zátiší Catering připravovala po tři dny veganské občerstvení.

Kreativní výzva

Menu vymýšlel od června ředitel Zátiší Cateringu Jan Šmelhaus. Hledal zajímavé veganské recepty i alternativy oblíbených světových pokrmů a skládal nové pokrmy podle vhodných surovin. Nakonec s šéfkuchaři Zátiší Cateringu vybral 45 jídel pro snídani, studenou i teplou, sladkou i slanou, dopolední i odpolední přestávku a oběd. Den začali hosté cizrnovou omeletou s bramborami a rukolou, ovesnou kaší s karamelizovanými broskvemi, ořechy, kokosovými lupínky a javorovým sirupem, veganským banánovým chlebíčkem nebo tortillou s grilovanou zeleninou.

K obědu se podávala například rajčatová polévka s bazalkou, udon nudle s tempehem a zeleninou, tofu kari se zelenými fazolkami, palak tofu s domácími těstovinami, rajčatový kuskus s grilovaným lilkem, dýňové ječné rizoto, zeleninová masala s rýží nebo čerstvé těstoviny s rajčatovou omáčkou. Nechyběly barevné zeleninové saláty ani dezerty, například panna cotta, mangový cheesecake, zmrzlina, čokoládový dort či makové koláčky.

„Hosté si naprosto zamilovali cizrnové lívanečky s javorovým sirupem a veganskou šlehačkou a dezerty. Chodili i za kuchaři ptát se na recepty a pokrmy si fotili,“ vypráví Jitka Zahrádková, manažerka Zátiší Cateringu pro tuto akci. Za tři dny naservírovali kuchaři devět tisíc porcí jídla a všichni hosté byli spokojení. Poprvé za čtyři ročníky tohoto summitu neměli hlad a pokrmy jim skutečně chutnaly.

Ale nezoufejte, veganské pokrmy se stanou součástí nabídky občerstvení Zátiší Cateringu a pravděpodobně se postupně objeví i v kantýnách Fresh & Tasty, aby si skvělé, chutné a zdravé jídlo mohli užít i vegani a lidé s různými intolerancemi. „Ryze veganské občerstvení na třídenní summit pro 150 lidí se nám nejdříve zdálo jako velká výzva, ale naši kuchaři okamžitě odhalili její kreativní potenciál, a pak se jen předháněli, kdo vytvoří lahodnější a krásnější pokrm. Spokojení hosté a jejich neutuchající radost nás utvrdili, že tento směr může být další zajímavou cestou cateringu,“ říká Jan Šmelhaus, ředitel společnosti Zátiší Catering.

Přečtěte si také