Tato oblast se neustále posouvá vpřed a sám trh nastoluje nová témata jako riziko přítomnosti alergenů, dodržování deklarovaného původu, kvality a poměrů surovin a nově i výživové hodnoty potravin, tzv. Nutri-Score. „Poskytujeme certifikaci ve všech oborech potravinářství nad rámec povinné legislativy,“ vysvětluje Milan Kroutil, manažer divize Product Service společnosti TÜV SÜD Czech.
„Soustřeďujeme se na mezinárodní normy GFSI (Global Food Safety Initiative) – nejvyšší standardy v oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Uznávají je retailové řetězce a mezinárodní výrobci, odborná veřejnost i státní kontrolní orgány.“ Primárním cílem je ochrana spotřebitelů před mikrobiologickými (dodržování teplot a časů zpracování) i chemickými a fyzikálními (vyloučení kontaminantů a cizích předmětů) riziky a dodržování parametrů kvality. Bilančními prověrkami nákupu surovin, jejich použití a expedice ve srovnání s tím, co je uváděno na etiketách potravin, lze odhalit falšování deklarovaného složení. Audity chrání i firmy samotné – náklady na jejich provedení jsou ve srovnání s finančními či reputačními ztrátami při nedodržení bezpečnostních a kvalitativních norem zanedbatelné.
„Naši auditoři mají patřičné vzdělání v daném oboru, nejméně tříletou praxi na odpovídající pozici ve výrobě a příslušné auditorské zkoušky. Díky technologickému rozhledu a zkušenostem z výroby i auditů jsou schopni odhalovat riziková místa, která díky ,provozní slepotě‘ firma často nevidí.“ Audity obvykle trvají dva i více dnů a jsou dnes stále častěji neohlášené, nelze se na ně tedy nijak připravit. Certifikáty shody pak představují vstupenku na globální trh i jasný signál pro orgány státního dozoru.
•