Z lásky k vinicím

Budova vinařství Obelisk nedaleko jihomoravských Valtic hrdě reprezentuje kvalitní současnou českou architekturu.

„Víno je jako život. Krásné, vášnivé, smyslné, ale někdy i trpké a nelítostné. Provádí nás jeho úskalími, je němým svědkem všech důležitých událostí v něm. Obsáhne všechny lidské smysly a touhy. Je poezií pro chuťové buňky a balzámem pro duši. Pro neopakovatelnou cestu života,“ básní majitel vinařství Obelisk František Fabičovic. Když se vám podaří setkat se s ním osobně a nechat si vyprávět o tom, jak a kdy se v něm zrodila myšlenka začít se věnovat pěstování a výrobě vlastního vína, dost možná se vám začne zdát, že musí jít o tu nejromantičtější věc na světě. O bobulích i jejich lisování mluví se zápalem i lehkostí a nad lajdáckým přístupem se nebojí rozohnit.

Vinohradnictví a vinařství k němu nepřišlo náhodou. „Mí předci byli vinaři, měli vinice, a tak to mám asi v genech,“ je přesvědčen. Nejde ani o pomíjivou kratochvíli, jíž by propadl až v posledních letech. Malé vinařství měl už před revolucí, Obelisk na něj navázal a možná i proto se na trhu objevil tak sebevědomě a s jasnou vizí toho, jak mají vína pod jeho značkou vypadat a především chutnat.

František Fabičovic má oproti ostatním vinařům výhodu a štěstí v tom, že se víno stalo jeho koníčkem a vášní, jeho výrobou se neživí. Vnímá tak intenzivně krásu zpracovávání hroznů i přes dřinu a trápení související se škůdci a počasím, kterou s sebou tato profese nese. Primárním byznysem je pro něj i jeho manželku Radku Prokopovou firma vyrábějící sanitární techniku Alca plast, kterou založili v roce 1998 a za jejíž řízení získali o dvacet let později titul EY Podnikatelé roku.

I proto si může s odrůdami hrát a nepoužívat postupy, které by daly na úkor kvality vytvořit velkému množství vína pro ten největší zisk. Vinařství Obelisk nevybudoval před pěti lety proto, aby v první řadě vydělávalo. Bylo stvořeno z lásky k vinicím, úctě k řemeslu a především z touhy tvořit výjimečná vína podle tradičních postupů za asistence těch nejmodernějších technologií. Výsledkem jsou vína, jež si svou originální chutí získala i ty nejnáročnější zákazníky a která odebírají vyhlášené restaurace z celé republiky. Zvláště odrůdě ryzlink rýnský se tu věnují nejvíce a svou svěží až pikantní chutí je ideálním společníkem pro dlouhé letní noci.

Spojení s krajinou

Domovem těmto vínům se stala budova vinařství nedaleko jihomoravských Valtic, která hrdě reprezentuje kvalitní současnou českou architekturu. Autorem projektu je studio AiD team z Brna v čele s Hanou a Pavlem Bainarovými, kteří se inspirovali antickým chrámem a vytvořili podobu desky podepřené třemi řadami sloupů. Stavba moderního vinařství stojí na zeleném horizontu s výhledem do vinic a vedle Vinařství Sonberk a Vinařství Lahofer se stala dalším z cílů těch, kteří cestují po místech spojujících skvělé víno, architekturu a zajímavý design.

„Hlavním principem při návrhu vinařství byl respekt k okolí, k vinicím, k práci těch, co už tady nejsou, ale jejichž um obdivujeme dodnes. Na tuto kvalitu se snažíme navázat a snad v ní i pokračovat,“ vysvětlují architekti.

Minimalistický styl, který budově vládne, dokresluje použití přírodních materiálů, především kamene, betonu a dubového dřeva doplněných o spoustu skla a oceli. Jedním z důvodů, proč autoři zvolili právě tyto materiály, byl ten, že přirozeně stárnou a získávají tak charakteristickou patinu. Ta dodává místu autenticitu a nabourává sterilitu čistého designu. „Šlo nám o co nejtěsnější spojení s krajinou, proto i barvy béžová, medová, hnědá a šedá – odrážejí přírodní tóny,“ dodává Hana Bainarová z AiD teamu.

Když do budovy vejdete, rozprostře se před vámi vzdušný prostor, ve kterém si jako první všimnete dřevěné podlahy i stropu a nábytku vyrobeného také ze dřeva. Díky němu působí interiér přes svou velikost vřele a láká k posezení u sklenky šumivého vína. To tu vyrábějí metodou „champagne“, tedy kvašením v lahvi, a podle provozní manažerky Markéty Fojtlové patří mezi nejoblíbenější a také nejprodávanější lahve z nabídky celého vinařství.

Velkorysý sál se využívá nejčastěji pro pořádání svateb a nutno říct, že právem. Vnitřní prostory jsou se svou kapacitou 150 hostů pro velké společenské akce jako dělané, a to nejen kvůli reprezentativním prostorám, které působí stylově a elegantně. Také kvůli zázemí a zejména vinicím, kde se konají kouzelné obřady pod širým nebem.

Pro svatebčany nebo účastníky řízených degustací jsou připraveny čtyři pokoje pro případ, že by se jim nechtělo jet zpátky domů a večer by si rádi prodloužili o pár sklenek vína. Ubytování pro dvojice má vlastní vchod i koupelnu. Nejedná se o žádné provizorium, které by bylo ve vinařství postaveno pro případy poslední záchrany. Naopak. Pokoje jsou moderně vybavené s takovou péčí, že by se za ně nemusel stydět kdejaký butikový hotel.

Místa, kde mohou příchozí složit hlavu, jsou tajemně ukryta pod zelenými valy. Nemusíte se ale bát, že byste spali v místnosti připomínající kobku bez oken. Budova byla zasazena do terénu tak nápaditě, že i když scházíte do přízemí a mohlo by se vám zdát, že vás dole čekají jen vinné sklepy, nacházíte se vlastně stále nad zemí a do výrobny byste museli sejít ještě o další patro níže.

Nezapomenutelné jsou tu především západy slunce. Když vyjdete na venkovní terasu a se sklenkou v ruce budete pozorovat mizející paprsky za vinicemi, můžete si být jisti, že vám alespoň na chvilku nebude nic na světě chybět. Udělejte si výlet do Vinařství Obelisk a užijte si místní skvostná vína při ochutnávce či slepé degustaci a prohlédněte si provoz včetně všech prostor vinařství. Přijeďte na jižní Moravu, která teď více než kdykoli dřív potřebuje vaši návštěvu.

Přečtěte si také