Po teplých letech, na něž jsme si už pomalu zvykli, přichází návrat ke starým časům. V jakém smyslu? „Ročník 2021 bude klasický – zajímavý pro znalce, ale hůře uchopitelný pro současný trh a jeho představy,“ odhaduje Zlatko Míčka, vinařský expert a majitel společnosti Merlot d’Or.
Orientujete se na obchod pouze s francouzskými víny. Máte pro tuhle
vyhraněnost nějaký důvod?
Již samotná Francie je natolik rozlehlá, že je těžké obchodně obsáhnout všechny oblasti, a pokud to chcete dělat seriózně, není pro nic dalšího prostor. Firmy, které „dělají“ vína z celé Evropy nebo světa, se soustředí pouze na základní řady vín a hlavní oblasti v konkrétních zemích. My jsme se rozhodli jít jinou cestou, a tedy proto „jen“ Francie.
Ve Francii se většinou s nejvyhlášenějšími vinaři musí obchodovat přes zprostředkovatele, takzvané negocianty. Máte takovou zkušenost?
To není tak úplně pravda, tento systém funguje vlastně jen v Bordeaux a i tam jen někde. Pokud máte třeba exkluzivitu pro Českou republiku na Chateau Petrus nebo Chateau Lafleur, vína nakupujete přímo ve vinařství, což je i náš případ. Historicky děláme i s několika zprostředkovateli, což je někdy nutnost, protože některá chateau vlastní přímo oni, a když tam chcete nakoupit, je to nejjednodušší cesta. Vlastně většinu „negociantů“ založila přímo jednotlivá vinařství jako svoje obchodní a distribuční oddělení. V ostatních oblastech Francie pracujeme výhradně přímo s jednotlivými vinaři. Je to samozřejmě složité kupovat víno například od třiceti vinařství z Burgundska, udržovat s nimi vztahy, každý rok ochutnat a vybrat vína, ale to je naše cesta, právě proto to děláme, vybíráme pro konkrétního klienta přesně to, co má rád a co ho opravdu nadchne.

Foto: Michael Tomeš
Jaká byla letošní úroda vinné révy ve Francii?
To je složitá otázka, kvalita i kvantita se liší oblast od oblasti a je třeba si uvědomit, že vzdálenosti a charakter počasí jsou hlavní ukazatele pro výsledek v dané lokalitě. Když se zaměříme na ty nejznámější, tak v Burgundsku je to téměř apokalypsa z hlediska kvantity. Bílá vína jsou v průměru na dvaceti procentech běžné produkce a červená na čtyřiceti procentech. Někteří vinaři však nemají téměř nic a mnoho z nich tento ročník ani nebude uvádět na trh. Ohledně kvality je úroveň průměrná, a to i v oblastech, jako jsou Bordeaux nebo Champagne, kvantita je však všude výrazně pod dlouhodobým průměrem.
A jaká jsou/budou vína ročníku 2021?
Zatím jsem osobně degustoval pouze vína z Burgundska a Beaujolais a je třeba říct, že se bude jednat o ročník, kdy srovnatelný pamatují jen ti nestarší vinaři. Při degustaci v Hospice de Beaune jsme měli tu čest ochutnávat společně s Bernardem Nobletem, enologem, jenž v letech 1986 až 2017 pracoval na věhlasném Domaine De La Romanée Conti. Všechna vína mají vysokou kyselinu a strukturované taniny a zcela se odlišují od vín ze sklizní v posledních asi dvaceti letech, kdy globální oteplování mění charakter většiny vín v celé Evropě. Sám Bernard hledal v paměti ročník, který by připomínal ten letošní, snad 1988 nebo 1991 by mohly odpovídat letošnímu charakteru vín. Vypadá to tedy, že máme před sebou starou klasiku z Burgundska, jež sahá do minulého století. A je otázkou, jak se vinaři vypořádají s tímto faktem, který většina z nich nikdy nezažila. Lze také předpokládat, že ani v ostatních částech Francie to nebude jiné, a tak po teplých ročnících, na něž už jsme si pomalu zvykli, přichází návrat ke starým časům. Prostě klasický ročník, zajímavý pro znalce, ale hůře uchopitelný pro současný trh a jeho představy.
Pravidelně se účastníte dražby Hospices de Beaune. Kolik a jaká vína jste letos vydražili? Jaké jsou letos ceny?
Podobně jako loni jsme vydražili opět jeden sud bílého a jeden červeného vína. Průběh aukce však drasticky ovlivnilo množství vína. Letos se dražilo pouhých 249 sudů, pro srovnání − v nejlepších letech je to až 800 sudů, což se promítlo negativně do cen, které stoupaly až k dvojnásobku oproti roku 2020. Sám se těším na bílé Pouilly Fuissé, které právě díky charakteru letošního ročníku vyniká úžasnou svěžestí a kyselinou, nikdy jsem takové víno na Hospice neochutnal… Ale je pravda, že tam jezdím až od roku 1997.
Četl jsem, že provoz této nemocnice je založen na obchodu s vínem.
To je velmi zajímavý příběh, protože samotná nemocnice, která až do roku 1964 sídlila přímo v historické části Beaune, získala postupně do vlastnictví mnoho zajímavých viničních tratí v různých částech Burgundska. Některé vinice darovali hospici lidé, kteří zde prožili konec svého života, jiné zase různí donátoři a obdivovatelé této bohulibé činnosti. Každopádně hospic dnes vlastní mnoho výjimečných viničních poloh, ze kterých je oprávněn vytvářet různá cuvée, jež jsou neopakovatelná hned z několika důvodů. Jednak nikdo jiný nemá stejné složení vinic a hlavně není možné zcelit různá 1er Cru a udělat z nich jedno víno naprosto výjimečného 1er Cru, které nese název spojený s konkrétní osobou zapsanou do dějin této nemocnice. Zisk z prodeje těchto vín pak byl zdrojem k financování provozu hospice. Ale dnes ze zisku samotné aukce není dovoleno financovat provoz nemocnice jako takové, takže ten je nyní zajištěn standardní cestou; výnos z pěstování vína se plně investuje do projektů zaměřených na výzkum a vývoj ve zdravotnictví.
Nabízíte i investování do vína?
To je velmi složitá záležitost, a pokud se někdo ve vínu nevyzná, je nutné se obrátit na odbornou firmu nebo investiční fond. V Česku je několik firem a dva fondy, které se touto problematikou zabývají. Pokud tedy má někdo zájem o investice do vín, je to rozhodně zajímavá alternativa, která může doplnit investiční portfolio podobně jako zlato, diamanty nebo jiné alternativní investice. Bohužel vína z ročníku 2020 jsou již zcela vyprodaná a vzhledem k velkému poklesu produkce z ročníku 2021 bude velmi těžké najít příští rok zajímavé investiční příležitosti. Máme sice alokace v řádech milionů eur, ale vzhledem k předpokládanému množství vín budeme i my nuceni krátit dodávky našim současným klientům, takže pro případné nové bude prostor velmi omezený. Zřejmě tedy nebude jiná možnost, než odložit záměr o rok a čekat, jaká bude úroda v roce 2022.
Co musí zájemce udělat, aby mohl u vás do této komodity investovat? A jaká je výnosnost?
Je třeba stanovit hned několik parametrů, jako jsou investiční horizont, objem prostředků, výběr portfolia, rozložení investice v čase, vlastnictví lahví, skladování a certifikace, a tak bychom mohli pokračovat dále. Až potom přijde naše doporučení, zda přímá investice, nebo investiční fond − a od toho se také odvíjí výnos, který může být v průměru někde mezi třemi až osmi procenty za rok.
Nedávno jste vyhráli soutěž Patrimonium pro Futuro 2021 v kategorii Památková konverze za citlivou úpravu pražské provozovny bývalého železářství Koula a syn, dnes tedy vinotéky Obchod s vínem Dušní. Bylo asi těžké spojit kováře s vinaři. Nebo ne?
To bych ani neřekl, obě ta řemesla jsou velmi stará, tradiční a mají mnoho společného. Když jsme prostor viděli poprvé, hned se nám to v hlavách propojilo s vínem a potom už šlo jen o to, najít tu správnou cestu. Podle ocenění uděleného letos v listopadu se nám to zřejmě povedlo a je příjemné tady nasát pohodu starých časů se sklenkou dobrého vína.
•