► Restaurace Malostranská beseda i Farina patří mezi známá místa pražské gastronomie. Jak dlouho už je provozujete a jak byste je charakterizoval – čím se od sebe liší?
Malostranskou besedu provozujeme od roku 2010 a klademe si za cíl vy tvářet příjemné místo především pro české hosty, kterým nabízíme tradiční českou kuchyni a vynikající pivo. Italskou restauraci Farina jsme otevřeli loni. Hosté se tam mohou těšit na moderní interiér s otevřenou kuchyní, italské speciality, vynikající steaky, těstoviny a pizzu, skvělá italská vína. Ale i ve Farině vás také potěšíme výborným plzeňským pivem.

► Jak byste popsal aktuální náladu a trendy v gastronomii po posledních letech plných výzev? Vrátila se podle vás chuť lidí chodit do restaurací a oslavovat?
Myslím, že ano, ale s určitými změnami v chování. Lidé se vracejí do restaurací, chtějí slavit, setkávat se s přáteli, užívat si zážitky, ale mnohem víc než dříve zvažují, kde a za co utrácejí. Změnu, kterou pozorujeme v posledních letech, je například Štědrý den. Zatímco dříve jsme zavírali v pozdních odpoledních hodinách, protože lidé si raději uvařili svou večeři v pohodlí domova, dnes nám naše kapacita nestačí k uspokojení všech hostů.
► K velmi vyhledávaným patří v Malostranské besedě, která není pouze restaurací, ale i kulturním centrem, kde se mimo jiné v roce 1967 poprvé na jevišti představilo Divadlo Járy Cimrmana, vánoční večírky. Kdy je podle vás ideální doba na jejich rezervaci, aby si firmy i menší skupiny mohly vybrat ideální termín?
Malostranská beseda žije každý den od sklepa až po půdu. Momentálně máme ještě pár volných termínů na vánoční večírky nebo jiné akce. Ale ideálně doporučujeme rezervovat si termín už před letními prázdninami. Máte tak záruku, že si vyberete datum přesně podle vašich představ. Existují i zákazníci, kteří si ho rezervují rok dopředu.
► Jaké typy vánočních večírků máte v nabídce – jde spíše o formální posezení, raut, nebo dokážete připravit i tematický večer na míru?
Pro vánoční večírky v Malostranské besedě i ve Farině nabízíme opravdu široké možnosti – od klasického posezení u piva přes bohatý raut až po plně tematické večery na míru. Dokážeme zorganizovat téměř vše a za ty roky už nás máloco překvapí. Snad si ani nepamatuji, že bychom nějakému přání neuměli vyhovět.
► Spolupracujete při takových akcích i s externími partnery – například s hudebníky, dekoratéry či dodavateli speciálního menu?
Ano, při pořádání akcí, jako jsou vánoční večírky, firemní setkání nebo slavnostní hostiny, spolupracujeme s řadou ověřených externích partnerů, abychom mohli klientům nabídnout opravdu kompletní zážitek na klíč. Naším cílem je, ab y každá akce byla nejen perfektně zorganizovaná, ale i jedinečná a přesně podle vašich představ.
► Ve vašem oboru platí, že nejlepší reklamou je ta chodící – tedy host, který od vás odchází spokojen. Jaký máte recept na spokojeného zákazníka?
To je velice těžká otázka, kterou si klademe každý den. Trendy i nálada ve společnosti se rychle mění a my nesmíme ztrácet krok. Ale základem zůstává poctivá příprava jídla z kvalitních surovin a usměvavá obsluha. To jsou naše klíčové pilíře v každé době.
•
